Zie meer in je mensen dan zijzelf

Een leidinggevende moet altijd meer in zijn medewerkers zien dan zijzelf. Aanmoedigen is een krachtig element voor werken vanuit talent. Dit aanmoedigen kun je heel concreet maken. Daarover drie praktische tips. 

‘Boter bij de vis’-compliment
Beoordelingssystemen zijn prima instrumenten om enkele keren per jaar rustig stil te staan bij ieders prestatie. Echter, het effect is groter als je onmiddellijk als iemand iets goeds doet, dat even bevestigt. Soms zijn het maar kleinigheden: een opmerking in een vergadering, een productieverbetering door een net iets andere werkvolgorde of het spontane aanbod om over te werken. Laat als leidinggevende direct zichtbaar merken dat je dit waardeert. Dat is veel krachtiger als veranderprincipe dan corrigeren wat niet loopt.

Debuut laten maken
Dit is een geweldig instrument: laat medewerkers vaak iets voor de eerste keer doen. Zelf een presentatie geven aan het MT, zelf op de heftruck rijden, voor het eerst zelfstandig een contract uitonderhandelen. Kijk maar eens naar de sportwereld: alle topvoetballers kunnen je nog precies vertellen welke trainer hen liet debuteren in het eerste elftal. Als het debuut welgekozen is – dat wil zeggen gericht op iemands talent en goed getimed – is het een cadeautje, ook al voelt het spannend. Laat iemand merken dat je het hem of haar toevertrouwt. Hij/zij wordt zich er zo van bewust dat ze makkelijker over zijn/haar eigen grenzen kan dan hij/zij denkt. Het levert een creatievere basishouding op met meer lef. Bovendien krijg je zo een prima onderlinge relatie.

Eigen doelen laten kiezen
Weinig motiveert beter dan het halen van zelf gestelde doelen. Elk doel is natuurlijk een afspraak tussen de baas en de medewerker. Wiens aandeel daarin het grootst is, moet het hardst werken in de realisatie. Dring je iets op dan moet je om die reden iemand achter de broek aanlopen en veel controleren. Geef je al bij het vaststellen van het doel verantwoordelijk-heid, dan werkt de medewerker zelfstandiger.